2011-01-05

Mörkermännen får inte bestämma dagordningen

Till slut hände det som många fruktat. En galen islamist genomförde ett sprängattentat i centrala Stockholm. Hundratals människor kunde ha dött, men turligt nog var det bara attentatsmannen, 28-årige Taimour Abdulwahab, som omkom.
I det meddelande som mannen skickade ut strax före explosionen skrev han: ”Nu är det dags att slå till, vänta inte längre. Kom fram med vad än ni har även om det är en kniv och jag vet att ni har mer än en kniv att komma med.”
Är då detta attentat början på civilisationernas krig? Kommer flera hundratusen muslimer i Sverige att se Abdulwahabs vansinnesdåd som en signal att gripa till vapen och mörda alla demokrater, liberaler, kristna, judar, homosexuella och så vidare? Nej, det kommer inte att ske. De flesta muslimer är helt ointresserade av att begå skändligheter i Allahs och Muhammeds namn.
Däremot kan det inte uteslutas att det finns andra stollar som triggas igång av Abdulwahabs försök att anställa en massaker. Man bör inte blunda för att det på flera håll i Sverige finns små grupper av radikala islamister, som hatar det samhälle de lever i och som på fullt allvar tycker att det är ett allvarligt brott att avbilda Muhammed som rondellhund.
Som motiv för dådet angav terroristen Sveriges militära engagemang i Afghanistan samt Lars Vilks’ teckningar. Är det då Lars Vilks’ fel att det finns islamistisk terrorism? Naturligtvis inte. Den cancersvulsten kommer att finnas, oavsett vad Lars Vilks ägnar sig åt. Dessa galningar kommer att fortsätta attackerna mot demokrati och yttrandefrihet över hela världen. Det är bara deras måltavlor som förändras.
Vad som framför allt är viktigt för vårt samhälle i det långa perspektivet är att vi inte börjar se frågorna ur terroristernas synvinkel. Det finns människor som tycker att Vilks borde sluta provocera och att vi borde ta mer hänsyn till de religiösa fundamentalisterna. Många tidningar tillämpar en selektiv självcensur och vägrar publicera Muhammedbilder, samtidigt som de mycket väl kan visa nidbilder av Jesus. Det anses ju lite farligare att kränka muslimer än att kränka kristna… Detta är givetvis helt fel väg att gå. Då låter vi de religiösa mörkermännen styra.
För den som vill att samhället ska genomsyras av den grymma, ålderdomliga sharialagstiftningen och som vill ha diktatur finns det andra länder än Sverige att söka sig till. Det finns flera länder i Mellanöstern där kvinnor stenas för otrohet, där tjuvar får händerna avhuggna och där det är belagt med dödsstraff att smäda Muhammed eller att lämna islam. Sverige ska däremot styras enligt demokratiska, humanistiska principer.
Vi har tidigare haft en hädelselagstiftning i Sverige. Det var straffbart att säga något nedsättande om Vite Krist. Idag har principerna om yttrandefrihet tagit över. Detta gäller då även för islam. Vem som helst har rätt att kalla Muhammed för hund eller gris, även om det finns muslimer som känner sig kränkta. De får lära sig att leva med detta, på samma sätt som kristna i Sverige har fått lära sig att leva med att det de håller för heligt ifrågasätts.
Börjar vi tumma på detta, så har terroristerna vunnit sina första segrar, och det får vi inte tillåta. Mörkermännen får inte bestämma dagordningen.

Inga kommentarer: