I lärobokens skolexempel för demokrati avgörs det på valdagen vilka som ska styra ett samhälle. Karlstads kommun skiljer sig härvidlag från normen. Här avgörs valresultatet genom förhandlingar mellan partierna efter valet. Detta har varit ”Karlstadsmodellen” i ett kvarts sekel.
På tisdagskvällen kom så beskedet om hur det hade gått efter 2010 års val. De fyra borgerliga partierna och miljöpartiet har gjort upp om att tillsammans styra kommunen. Det faktum att den rödgröna koalitionen i Karlstad fick förstärkt majoritet i valet har sålunda ingen betydelse.
Det är en tre mandatperioder lång period av rödgrönt styre som nu tar slut. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet tog över styret av kommunen 1998 och har styrt sedan dess med undantag för den korta borgerliga regeringsperioden 2001-2002. Att de borgerliga kunde ta över 2001 berodde på att Miljöpartiet hade splittrats och större delen av deras fullmäktigegrupp bildade ett nytt parti som gjorde upp med de borgerliga.
Det är sålunda oftast Miljöpartiet som har nyckeln till makten i Karlstad. Den särställningen har de kunnat utnyttja för att skaffa sig ett stort inflytande. Detta har irriterat många i de andra partierna, som har kunnat se hur Miljöpartiets relativt få mandat har givit oproportionerligt stor utdelning.
Men egentligen finns det ingen anledning att moralisera över detta. Ett partis maktposition bestäms inte enbart av partiet självt, utan lika mycket av de andra partierna. På samma sätt som de övriga partierna har bestämt sig för att inte ge Sverigedemokraterna möjligheten att komma i en maktposition, har de beslutat sig för att ge Miljöpartiet rollen som ”kungamakare”.
När ett parti bestämmer sig för att ingå i en majoritet, handlar det både om sakfrågor och om fördelningen av politiska poster. Men i det här fallet har det förmodligen även att göra med motsättningarna inom den avgående koalitionen. Det har det senaste året blivit alltmer uppenbart att den rödgröna majoriteten var sönderregerad. Det har gnisslat betänkligt mellan de tre partierna. Miljöpartisterna tyckte nog att det var dags att prova något nytt.
I måndagskväll blev det tydligt att det skurit sig rejält mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Då gick Socialdemokraterna ut med ett pressmeddelande där man förklarade att man hellre gick i opposition än administrerade en politik som äventyrade tillväxten, goda kommunikationer och ordning och reda i ekonomin.
Den nya majoriteten under moderaten Per-Samuel Nissers ledning kommer naturligtvis inte att bedriva en politik som äventyrar tillväxt, goda kommunikationer och sund ekonomi. Pressmeddelandet får snarast ses som signalen att Socialdemokraterna hade givit upp försöken att bilda majoritet. Därför ville de snabbt få ut budskapet att de var ansvarsfulla som inte gjorde upp med mp.
För organisationen Karlstads kommun är det nyttigt att det nu blir ett maktskifte. En hel del chefstjänstemän har anledning att tänka över arbetsformerna. Det har funnits tendenser till att förvaltningar och den avgående majoriteten har vuxit samman. Vissa tjänstemän har blivit majoritetens språkrör. Sett mot den bakgrunden är maktskiftet mycket välkommet.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar