2010-10-06

Vem vill styra landstinget?

Partier som ställer upp i ett val gör det oftast med det uttalade målet att få sitta i ledningen och styra landet, länet eller kommunen. Undantag finns förvisso. Ibland ställer ett parti upp som endast vill påverka utformningen av en vägkorsning, och då skulle nog dess kandidater bli förskräckta om de finge majoritet. Men strävan efter makt och inflytande är normalt drivkraften för partierna.
Landstinget i Värmland är härvidlag inget undantag. I årets val ställde nio partier upp, och alla nio partierna klarade treprocentspärren och invaldes i fullmäktige. Valresultatet innebär att väljarna har ”ställt till det” för partierna. Det finns ingen given majoritetskonstellation.
Den gamla majoritetskoalitionen, bestående av Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, tappade hela fem mandat enligt valnattens preliminära resultat och får 37 av tingets 81 ledamöter. De är därmed slagna av Värmlandsalliansen, där de fyra borgerliga partierna och Sjukvårdspartiet ingår, som tycks få 38 ledamöter. Miljöpartiet, som återkommer i fullmäktige efter åtta år, får tre mandat. Lika många mandat får nykomlingarna Sverigedemokraterna.
I de bästa av världar styrs inte politiken av matematiska formler, utan av idéer. Men var och en som varit med när styrande koalitioner ska förhandlas fram vet att det är räknenissarnas julafton. Hur man än vill se på saken, kan man inte komma ifrån faktum att det i Landstingsfullmäktige i Värmland krävs minst 41 mandat för att få erforderlig majoritet.
Det är inte troligt att några av de andra partierna kommer att bjuda in Sverigedemokraterna till förhandling. Genom att ett parti helt står utanför diskussionen om hur man får till stånd en majoritet, blir handlingsutrymmet än snävare. Om de båda ”blocken” (s + v respektive Värmlandsalliansen) fortsätter att hålla ihop var för sig, finns bara en lösning, och det är att Värmlandsalliansen utökas med Miljöpartiet. Detta skulle ge just de 41 mandat som erfordras.
Om landstingsstyrelsens ordförande Ulric Andersson (s) bjuder in Miljöpartiet till en rödgrön koalition, så har man bara 40 mandat. Visserligen räcker detta för att få majoritet i alla landstingets politiska organ, eftersom Värmlandsalliansen och Sverigedemokraterna inte tänker gå samman, men en sådan minoritetskoalition skulle ha en skakig väg i fullmäktige när besluten ska drivas igenom.
Hur Miljöpartiet ställer sig är det ingen som vet. Det finns ju ingen som kan tvinga partiet att liera sig med Värmlandsalliansen. Men om det nu blir så, blir det ingen lätt uppgift för Catharina Segersten Larsson (m), eller vem det nu blir som ska leda en sådan koalition, att hålla ihop alla stridande viljor under fyra år. Det var inte alltid så lätt med fempartikoalition 2002-2006, och en sexpartikoalition som bara har ett mandats övervikt har en stor utmaning framför sig vid varje fullmäktige.
Så vem vill (och kan) egentligen styra Landstinget i Värmland med den sammansättning som fullmäktige har fått? Kanske väntar en överraskning längre fram. Det finns fler sätt att uppnå 41 mandat. Socialdemokraterna har 33 mandat och Centern har 8…
När den vita röken väller ut från landstingshuset, förkunnande att en ny majoritetskoalition har bildats, kan ingen veta säkert vilka som står där när dimman har skingrats.

Edit: Ett mandat vandrade efter sluträkningen över från moderaterna till miljöpartiet, så nu har Värmlandsalliansen och s+v 37 mandat vardera, medan miljöpartiet har 4 mandat.

Inga kommentarer: