2010-09-28

Alliansregeringen vann valet!

Det kan finnas anledning att verkligen ropa ut detta så att budskapet når fram: Alliansregeringen vann valet!
När man hör och läser kommenterarna efter årets riksdagsval, så kan man få intrycket av att det var Sverigedemokraterna som vann, men det var det sannerligen inte. Partiet fick 5,7 procent av rösterna, och det är givetvis en mycket stor framgång för Sverigedemokraterna, men valet handlade faktiskt om vilka som ska styra Sverige under den kommande fyraårsperioden.
Alliansen ökade med 1,6 procentenheter, samtidigt som de rödgröna minskade med 2,7 procentenheter. För första gången sedan 1908 har en borgerlig statsminister vunnit ett val. Den gången var det Arvid Lindman, nu var det Fredrik Reinfeldt.
Det är därför förvånande att många borgerliga verkar hänga med huvudena. Har de inte förstått att de har vunnit?
173 mandat är mycket bra. Sittande regeringar brukar backa i valen, men den trenden bröt Alliansregeringen när det gäller röstandelen.
Kan då regeringen sitta kvar, om man inte får egen majoritet? Ja, naturligtvis. Det är närmast det normala i svensk politik att vi har en minoritetsregering. Varken Olof Palme, Ingvar Carlsson eller Göran Persson ledde någonsin en majoritetsregering.
Regeringen Reinfeldt behöver inte förhandla med oppositionen för att få igenom sina förslag. Enda möjligheten för oppositionen att fälla regeringen är att Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet går samman med Sverigedemokraterna, och hur troligt är det? Hur skulle Mona Sahlin kunna möta väljarna i ett nyval och förklara varför hon lierat sig med ett parti, som hon sagt att hon inte vill ta i med tång?
I kommunalvalet i Karlstad gick väljarna emot trenden och de rödgröna gick framåt. Miljöpartiet tog ett nytt mandat. På den borgerliga sidan tappade tyvärr centern två mandat och kristdemokraterna ett, medan moderaterna ökade med två mandat. De rödgröna har nu 32 av 61 mandat, medan de borgerliga har 27. Trots detta är det inte säkert att det blir fortsatt rödgrönt styre. Miljöpartisterna säger sig vilja förhandla både med de röda och med de borgerliga. Om de verkligen är beredda att ”byta sida” är oklart. De har förhandlat med båda sidor förr. Avsikten har varit att få igenom så mycket som möjligt i förhandlingen med socialdemokraterna. Den här gången vill de ha två kommunalrådsposter! Måhända borde de erinra sig det gamla talesättet: ”Den som gapar efter mycket mister ofta hela stycket!”
Landstingsvalet är otroligt spännande. De styrande socialdemokraterna och vänsterpartisterna tycks ha tappat hela fem mandat. De får då 37 mandat, medan Värmlandsalliansen får 38 mandat. De båda nykomlingarna Miljöpartiet och Sverigedemokraterna får tre mandat vardera. Den som säger att politik inte är matematik har inte förstått mycket…
I första hand får Värmlandsalliansen försöka nå en överenskommelse med Miljöpartiet för att skapa en majoritetskoalition. Misslyckas detta kan nästan vad som helst hända.

Inga kommentarer: