2010-09-16

Socialdemokraterna bjuder in sd till riksdagen

I mätning efter mätning sjunker stödet för de rödgröna. Detta beror framför allt på att Socialdemokraterna tappar sympatisörer i en rasande takt. Det tycks vara omöjligt för Socialdemokraterna att stoppa den nedåtgående trenden.
Kris- och panikmötena torde avlösa varandra på det socialdemokratiska partihögkvarteret på Sveavägen i Stockholm. De många utspelen har inte haft någon effekt. Ena dagen skulle pensionärerna få stora förbättringar, nästa dag var det studenterna och någon dag senare var det barnfamiljerna.
Det är förståeligt att Socialdemokraterna springer omkring som yra höns just nu. Ingenting i valrörelsen fungerar. Varje gång som partiledaren visar sig, tappar partiet ytterligare i stöd.
Skälen till motgångarna kommer att analyseras noga efter valet, men det är nog ingen högoddsare att anta att man kommer att peka på det olycksaliga rödgröna ”samarbetet”. Det finns mängder av svenskar som inte har något emot att lägga sin röst på Socialdemokraterna, men de vill för död och pina inte få Lars Ohly och Vänsterpartiet på köpet.
Men även om den socialdemokratiska valapparaten i stort sett har upphört att fungera, är det ändå märkligt hur partiledningen lägger upp taktiken i valrörelsens slutskede. Man skulle ju tro att partiet skulle satsa på att framför allt lyfta fram de frågor där man tidigare under mandatperioden har stått stark, exempelvis sjukförsäkringen och A-kassan. Därmed inte sagt att Socialdemokraterna har rätt i sak i dessa frågor, men det är ändå politiska spörsmål som förmår att entusiasmera de egna.
Mot allt sans och förnuft har Socialdemokraterna istället valt att lägga allt sitt krut på något som inte ens är en politisk sakfråga. Man lägger nu kraft på att försöka få fram ett besked om hur Alliansen ska göra om Sverigedemokraterna kommer in i Riksdagen. Fredrik Reinfeldt har sagt att det block som får flest röster ska bilda regering, vilket Socialdemokraterna tolkar som att han kommer att samarbeta med Sverigedemokraterna.
Det är högst oklart hur Socialdemokraterna anser att Fredrik Reinfeldt bör agera, om det blir så att Alliansen får fler röster än de rödgröna, samtidigt som Sd kommer in. Vad är egentligen alternativet till att största blocket regerar?
Men det som är katastrofalt i Socialdemokraternas valspurt är att man ägnar all kraft åt att tala om Sverigedemokraterna som om dessa redan sutte i riksdagen, samtidigt som man vägrar att ta debatten med dem. Socialdemokraterna har klagat på att media ägnar sig alltför mycket åt det politiska spelet och opinionsundersökningarna och alltför lite åt sakfrågorna, men man väljer själva att lämna sakfrågorna därhän och istället fokusera på just det politiska spelet.
Sverigedemokraterna måste vara omåttligt förtjusta över detta. Man slipper försvara och förklara sin politik, men man är ändå det parti som det talas mest om i Sverige idag.
Den senaste veckan har Sverigedemokraterna ökat, samtidigt som Socialdemokraterna minskar. Det tycks som om Socialdemokraternas taktikmiss leder till att de egna går över just till de bespottade Sverigedemokraterna.
Skulle Sverigedemokraterna komma in i Riksdagen i årets val, kan man framför allt tacka Socialdemokraterna för detta.
För den som vill undvika att Sverigedemokraterna får en vågmästarställning i Riksdagen finns det bara ett alternativ. Rösta på Alliansen, så att regeringen får egen majoritet!

Inga kommentarer: