2010-09-09

Stora skillnader mellan blocken i Karlstad

Medan det mesta mediala intresset kretsar kring riksdagsvalet, pågår samtidigt en kommunal valrörelse. I 290 kommuner ska väljarna utse nya kommunfullmäktige.
I många kommuner har valet ingen större betydelse för vilka som ska styra i kommunhuset. Samma parti eller partier styr, som har regerat kommunen i många decennier. Valet handlar bara om hur stor majoriteten kommer att bli.
Men det finns också kommuner där regeringsmakten verkligen står på spel i varje val. En sådan kommun är Karlstad. Sedan 1982 har de som styrt kommunen förlorat valet varje gång, utom i valet 2006. Skulle trenden från de senaste årtiondena stå sig, kommer vi att få ett maktskifte i Karlstad i år.
Visserligen sade en Synovateundersökning att de rödgröna skulle vinna i Karlstad, men det är mycket osäkert om Synovate har förmågan att mäta lokala väljaropinioner.
Är det då någon skillnad, om de rödgröna eller Allians för Karlstad får styra Karlstad under den kommande fyraårsperioden? Ja, det märks tydligt hur olika man prioriterar den kommunala verksamheten, när man ser vad partierna går till val på.
De borgerliga lade nyligen fram förslag om nya satsningar inom äldreomsorgen. Sex miljoner vill de borgerliga lägga på äldreboendena, så att bemanningen där kan ökas. Detta är en mycket angelägen fråga, som visar att de borgerliga värnar om våra äldsta medborgare. Dessa som är en del av vad Folkpartiet brukar kalla det glömda Sverige.
Tidigare har Allians för Karlstad lag fram förslag om en ”tak över huvudet-garanti”, för att se till att kommunens hemlösa ska ha någonstans att sova om nätterna.
Mot detta kan ställas de rödgrönas jättesatsningar på blomsteruppsättningar i centrum.
Förslaget står i bjärt kontrast till de rödgrönas senaste utspel i Karlstad. Om de rödgröna får fortsätta att styra kommunen, kommer man att lägga två miljoner på gratis resor med stadsbussarna på lördagarna.
Detta är en ”reform” som inte gynnar någon av de svagaste grupperna i kommunen. Varför i all världen skulle det vara speciellt angeläget att bussåkandet är gratis just på lördagarna, när alla som åker till och från jobbet på exempelvis tisdagar måste lösa biljett?
Dessutom ökar förslaget orättvisorna inom kommunen. Alla bor inte inom de områden där statsbussarna kör. De boende i Väse, Skattkärr, Vålberg och Molkom har ingen som helst nytta av att det blir gratis lördagsturer på stadsbussarna. Invånarna där får vackert finna sig i att betala även på lördagarna, om de vill ta bussen in till stan.
Då är Allians för Karlstads förslag om att satsa på lokaltrafik till Skattkärr ett betydligt mer framsynt förslag, som syftar till att knyta ihop hela kommunen.
De rödgröna i Karlstad tycker om att lägga förslag på saker som syns och som ger genomslag i media. Mot detta ställer de borgerliga en politik som vänder sig till de utsatta grupper, som inte är röststarka och som inte märks i tidningar och i radio och TV.
Karlstadsborna har ett viktigt val nästa söndag. Behålla den nuvarande, trötta rödgröna koalitionen, eller byta till en Allians som tar ansvar för alla kommuninnevånare.

Inga kommentarer: