2010-09-02

Skräcksiffror för de borgerliga i Karlstad

Som karlstadsborna väljer, så väljer Sverige. Detta har varit något av en sanning de senaste åren. Om man ser på hur riksdagsrösterna fördelade sig i Karlstads kommun, har de inte skiljt sig nämnvärd mot resultatet på riksplanet för respektive parti de senaste tre valen.
Eftersom alla opinionsinstitut just nu visar på en klar ledning för de borgerliga över de rödgröna, så borde alla Alliansvänner i Karlstad vara glada nu. Om Karlstad och Riket följs åt även i detta val, så borde chansen till ett maktskifte i Karlstad vara mycket stor.
Nu är dock verkligheten inte så enkel. Riksdagsval och kommunalval är två olika saker. I valet 2006 gjorde socialdemokraterna i Karlstad ett klart bättre kommunalval än riksdagsval och den rödgröna koalitionen blev omvald. Lena Melesjö Windahl tycks ha varit mer populär än Göran Persson. Det är inte alls säkert att hon, när karlstadsborna går till valurnorna om drygt två veckor, är samma sorts sänke för sitt parti som vad Mona Sahlin är på riksplanet.
Fokus.se lät genomföra en opinionsundersökning i Karlstad inför förra valet. Denna undersökning visade på en klar övervikt för Alliansen, och som bekant vann de borgerliga valet. Därför har fokus.se även inför årets val undersökt karlstadsbornas partisympatier. Resultatet är nedslående för de borgerliga. Både centern och kristdemokraterna ligger klart under fyraprocentspärren, medan socialdemokraterna ligger långt över de siffror som redovisas i de riksomfattande väljarundersökningarna. De rödgröna skulle därför vinna en jordskredsseger, om karlstadsundersökningen skulle avspegla det kommande valresultatet i riket.
Tack och lov finns det mängder av saker som talar emot detta. Vi vet inte hur bra Synovate, som genomförde mätningen, är på att mäta lokala opinioner. 2006 var det Demoskop som gjorde undersökningen. Siffrorna kan således vara helt fel.
Det kan också vara så att Karlstad och riket inte längre följs åt. Socialdemokraterna har råkat ut för en massiv väljarflykt i storstäderna. Där ligger partiet långt under riksgenomsnittet. Då måste man ligga högre någon annanstans, och det är inte otroligt att man därför har betydligt högre väljartal i skogslänen.
För borgerliga sympatisörer i Karlstad är naturligtvis den senare förklaringsmodellen oroande. Om Karlstad i år går på tvärs mot rikstrenden, riskerar de borgerliga en kraftig förlust i Karlstad.
Lokala valarbetare kan inte på egen hand höja riksdagsresultatet i någon större utsträckning. För de borgerliga i Karlstad gäller det snarare att ägna de två sista veckorna före valet åt att kraftfullt bedriva en kommunal valrörelse. Det finns numera stora möjligheter att påverka de kommunala valresultaten, eftersom väljarna i mycket högre utsträckning än tidigare röstar på olika partier i de tre valen. Det visar ju bland annat valresultatet i Karlstad 2006.
Alliansregeringen har lyckats med att ingjuta framtidshopp hos svenska folket. Svenskarna ser ännu ljusare tider framför sig, och inser att Alliansregeringen är bäst på att driva en politik för tillväxt och välfärd.
Detta måste vara de lokala Alliansföreträdarnas uppgift i slutspurten av valrörelsen. Att visa att ett borgerligt styre i Karlstad är bättre på att skapa framtidstro och tillväxt än den trötta rödgröna koalition, som idag styr i Stadshuset.

Inga kommentarer: