2010-08-03

Allt ljus på (s)

Det har blivit bråk om den skrift om kommunens verksamhet, som Karlstads kommun har skickat ut till alla hushåll. ”Propagandaskrift för socialdemokraterna” dundrar den borgerliga oppositionen. Skälet till oppositionens upprördhet är att foldern har kommunstyrelsens ordförande Lena Melesjö Windahl (s) på första sidan. Även i övrigt ger skriften intryck av att allt är bra i Karlstad och att detta är socialdemokraternas förtjänst.
Också socialdemokraternas koalitionspartners, vänsterpartiet och miljöpartiet, muttrar. De uppskattar inte att allt ljus ska riktas mot socialdemokraterna.
Socialdemokraterna i Karlstad (och för all del även de båda andra partierna i majoriteten) har en medveten strategi att få det att framstå som att allt som är bra enbart är deras förtjänst, medan ansvaret för obekväma beslut gärna delas med oppositionen. Om minsta lilla utedass ska invigas, kan man vara säker på att en representant för den politiska majoriteten är med för att klippa band. Så fort som det finns antydan till kritik mot ett kommunalt beslut, skyndar sig däremot kommunstyrelsens ordförande att med kraft understryka att besluten fattats i enighet.
Även de kommunala tjänstemännen dras in i det politiska spelet. Det har under mandatperioden genomförts konferenser där enbart förvaltningscheferna och majoritetens politiker har deltagit. Skälet till detta har varit att man velat knyta förvaltningen närmare den politiska majoriteten.
Vid det senaste kommunfullmäktigemötet fanns ett ärende, där kommunledningskontorets tjänstemän hade skrivit en ”recension” över en borgerlig reservation i ett kommunalt bolag. De borgerligas åsikter totalsågades av tjänstemännen.
Och informationsstaben får utforma material i enlighet med socialdemokraternas bild av Karlstad, som sedan skickas ut till kommuninnevånarna.
Detta i en kommun där majoriteten har 31 av 61 mandat bakom sig. Med ett enda mandats övervikt styr majoriteten utan att alltför ofta lyssna på dem på ”den andra sidan”.
Förvisso är det en politisk majoritets rättighet och skyldighet att styra kommunen och utforma arbetet utifrån den egna politiska plattformen. I Karlstad har det dock funnits en tradition att söka samförstånd, eftersom det så ofta har bytts majoritet i kommunen. Men om man väljer att styra efter eget gottfinnande och ta åt sig äran av allt som är positivt, då får man faktiskt ensam bära ansvaret för det som medborgarna finner mindre bra.
För övrigt behöver nog inte de borgerliga vara alltför upprörda över exponeringen av kommunalråden Lena Melesjö Windahl och Håkan Holm i tidningarna. På riksnivå är det ett känt faktum att socialdemokraterna backar, varje gång som Mona Sahlin får berätta om partiets politik. Det finns inget som tyder på att inte samma förhållande skulle råda i Karlstad.

Inga kommentarer: