2010-08-19

Tyst i regionfrågan

Det är bara drygt fyra veckor kvar till valet. Eller valen. Det är ju tre val samtidigt – till riksdagen, landstinget och kommunfullmäktige. Valet till landstingsfullmäktige i Värmland kan vara det sista någonsin. Men den saken är det märkligt tyst om.
Sedan Ansvarsutredningen lade sitt förslag om att Sverige skulle organiseras i storregioner, har de flesta värmländska politiker sett det som självklart att så måste det bli. Frågan om varför en storregion är lösningen på alla problem har inte debatterats i någon större utsträckning. Istället har den mesta energin lagts på frågan om vilka län Värmland kan slå ihop sig med. Om någon envisats med att begära ett skäl till varför en ny regionindelning med större enheter är nödvändig har det vanligaste svaret varit att grunden för den nuvarande indelningen lades av Axel Oxenstierna på 1600-talet.>
Nåja, Sverige har haft en riksdag sedan 1400-talet. Det är inte nödvändigtvis ett skäl för riksdagens avskaffande.
Att sakfrågan har varit underordnad märks bland annat på hur Folkpartiet har svängt i sin uppfattning. Ett länsårsmöte beslutade med stor majoritet att partiet skulle verka för att Värmland skulle ingå i en östlig region med Örebro och andra län. Det talades då om den mystiska tillväxtkorridoren mellan Stockholm och Oslo.
Några år senare svängde partiet, och högsta sanning blev att det bästa för Värmland var en sammanslagning med Västra Götaland. ”Tillväxtkorridoren”, vad nu det är, var inte längre ett bärande skäl för regionindelningen. Kvar står bara en önskan om att få vara med i något nytt och större.
De flesta ledande värmländska politiker hoppas att Värmland ska kunna ingå i en jätteregion med Västra Götaland (som bildades av Älvsborgs, Skaraborgs och Göteborgs- och Bohus län), från 2015. Det är långt ifrån säkert att detta kommer att ske, eftersom statsminister Fredrik Reinfeldt har visat sig vara tämligen skeptisk till bildandet av nya storregioner, men regionalt är färdvägen utstakad.
Då borde ju rimligen frågan om den framtida regionen vara en stor valfråga. Vad skulle det innebära för den värmländska sjukvården, om besluten ska fattas i Vänersborg istället för i Värmland? Finns det någon som helst möjlighet att behålla akutsjukhuset i Arvika, om Värmland ska anpassas till sjukvårdsstrukturen i Västra Götaland?
För arvikaborna borde detta vara en jättefråga i valet, men de flesta i Arvika har antagligen inte en aning om att detta val kan vara det sista när de väljer ett värmländskt landsting som kan bestämma över detta.
Och om det nu är så att det är så gynnsamt för Värmland att ingå i en storregion, vad ska då ske om regeringen säger nej till att en sådan region bildas? Vad är ”plan B” för de värmländska politikerna?
På den sista frågan är antagligen svaret att det inte finns någon reservplan. Det är måhända därför som ingen är intresserad av att föra en debatt om regionfrågan i det landstingsval som faktiskt skulle kunna vara det sista.
Även för Värmlandsalliansen skulle frågan kunna skapa bryderier vid en valseger. Moderaterna är största parti inom Värmlandsalliansen, och Fredrik Larsson (m) har ofta uttryckt stor skepsis inför storregionplanerna. Han lär inte vilja sätta sitt namn under en begäran om att avskaffa Värmlands län. Se där, ännu ett skäl till varför det är så tyst i regionfrågan.

2 kommentarer:

Pumlan sa...

Det är första gången jag läser på din blogg, så du får ursäkta om jag missat tidigare inlägg där du skrivit om detta.

Du tar upp regionfrågan, men skriver inte på något sätt om egna åsikter i frågan. Detta är ytterligare ett sätt att visa på att du tänkt på något som andra missat, men det är synd att du ställer dig vid sidan av som betraktare istället för att visa dig som mitt i och ta ställning.

Robert sa...

Pumlan, du har rätt i att jag borde ha varit tydligare. Tänkte inte på att det inte är känt för alla vad jag anser. Alla kan ju inte ha hört mina inlägg på landstingsfullmäktige.

Jag är motståndare till storregioner. Jag tror att det bästa är om Värmland får fortsätta att vara ett eget län. Skulle vi tvingas in i en storregion, anser jag att Västra Götaland är ett bättre alternativ än att gå ihop med Örebro och Västmanland, men helst vill jag se ett fortsatt eget län i Värmland.