2010-08-26

Tomträtterna har överlevt sig själva

Under det senaste året har det blivit uppenbart att tomträttsinstitutet har blivit en belastning. Upprörda tomträttsinnehavare i Karlstad protesterar våldsamt mot att tomträttsavgälden i ett slag har ”chockhöjts” och även priset för att friköpa sin tomträtt har stigit betydligt.
Från början var systemet med tomträtter ett sätt att ge "vanligt folk" möjligheten att bygga egna hem utan att behöva köpa en egen tomt. Kommunen hyrde istället ut marken.
(Senare gick det ideologi i debatten. En del vänsterdebattörer ansåg att tomträtterna var viktiga, för att höjda markvärden skulle komma kommunen till del och inte enskilda. Men det finns ingen naturlig marknad för tomträtter, eftersom det bara finns en tänkbar köpare, nämligen den som äger huset som står på marken. Kommunens enda sätt att tillgodogöra sig markvärdesstegringen är att klämma åt den enskilde tomträttsinnehavaren, och det var ju ändå inte vad som var meningen.)
Det som har skapat de stora problemen och motsättningarna idag är att de avtal som skrevs var orimligt långa. I många fall löper avtalen på 60 år! När då ett tomträttsavtal från 1950 löper ut i år blir naturligtvis höjningen av tomträttsavgälden enorm.
Detta är inget stort problem för dem som ägt sina bostäder i flera decennier. De har kunnat njuta av den löjligt låga avgälden i många år, och borde därför inte klaga när deras avtal måste skrivas om. Sammantaget har de ändå tjänat på systemet.
Värre är det för dem som endast ägt sina bostäder i ett par år. Många av dem har inte insett vad deras tomträttsavtal innebär och de har inte ens försökt att ta reda på det. För dem har chocken blivit stor när boendekostnaden har höjts på ett sätt som de inte kunnat förutse.
Man kan för all del säga att de får skylla sig själva. Det är en köpares skyldighet att ta reda på vilka regler, avtal och eventuella servitut som berör den egna fastigheten. Samtidigt är det ett faktum att markvärdesstegringen har varit mycket stor i Karlstad under senare år, vilket har förstärkt skjutsen uppåt av avgälder och friköpspriser.
Det är uppenbart att systemet med tomträtter för enbostadsfastigheter inte fungerar längre. Det är därför bra att de borgerliga i Karlstad lovar att aktivt verka för en avveckling av tomträtterna om man vinner valet i september.
Detta kommer att ske genom att man förändrar beräkningsgrunderna för priset när man friköper sin tomt.
Helt okomplicerat är det dock inte. Alla vill att det ska skapas någon form av rättvisa. Problemet är att människor sällan är överens om vad som ska betraktas som rättvist. Oftast slutar sådana diskussioner i en önskan att man själv inte missgynnas, eller att i vart fall inte grannen gynnas...
Om tomträttsinnehavare i Karlstad får friköpa sina tomter 2011 till ett reducerat pris, kommer de som köpte sina tomter i fjol att känna sig missgynnade och kräva kompensation. Och hur gör man med dem som över huvud taget aldrig har haft någon tomträtt, utan själva köpt sin tomt från första början?
Någon lätt process blir inte detta. Hur systemet än utformas, kommer det att framföras protester från dem som anser sig missgynnade.
Att inte göra något är dock den sämsta modellen i det här fallet. Om inget görs, kommer nya grupper att drabbas nästa år och nästa. Därför är det allra bästa att en gång för alla försöka avveckla tomträttssystemet för enbostadsfastigheter. Tomträtterna har överlevt sig själva. Det är betydligt rimligare och enklare om varje småhusägare själv äger sin egen tomt.

Inga kommentarer: