2010-08-06

Mp motarbetar handeln

Hur skulle Karlstad ha utvecklats som handelsstad om Miljöpartiet hade fått bestämma? Den frågan är värd att aktualisera, sedan partiet under Almedalsveckan gick ut med löften (hotet?) att köpcentra utanför stadskärnorna ska förbjudas.
Enligt de ledande miljöpartisterna innebär stormarknader utanför centrum att stadskärnorna utarmas på affärer. Det är alltså för att rädda innerstaden som handelscentrum, som Miljöpartiet vill driva denna fråga.
Problemet för Miljöpartiet är emellertid att det inte finns något som tyder på att de har rätt. Tvärtom visar tillgänglig forskning (från Handelns Utredningsinstitut) att det är bra för en stads centrum när stormarknader etableras i stans utkanter. Folk från andra kommuner reser för att handla på stormarknaden och åker sedan in till stadens centrum för ytterligare inköp. Att centrumhandeln kan fortsätta att utvecklas visar väl etablerande av Mitticity i Karlstad.
Däremot kan stormarknader i en kommun drabba handeln i andra, mindre kommuner, men det är ju en helt annan sak. Det var inte detta som Miljöpartiets förslag handlade om.
Vad skulle ha hänt om Miljöpartiets visioner hade fått styra politiken i Karlstad de senaste decennierna? Då hade Bergviks köpcentrum aldrig fått byggas. Ikea hade inte fått etablera sig här och kommunen hade gjort tummen ned för Bil-Tema. Värmlänningar som velat handla på Ikea hade fått fortsätta att fara till Örebro istället för till Karlstad.
Detta hade i sin tur inneburit färre arbetstillfällen i Karlstad, vilket hade inneburit lägre skatteintäkter. Karlstads kommun hade då haft mindre pengar till skolan, omsorgen och miljöarbetet.
Inför höstens val verkar Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet vilja få väljarnas förtroende att styra Karlstads kommun under ytterligare en mandatperiod. Det är oroande för kommunens fortsatta utveckling.
Hur tänker Miljöpartiet i Karlstad agera i framtiden? Tänker de följa sin partiledning och motverka fler affärsetableringar utanför stadskärnan? Eller vågar de gå emot sitt parti och istället arbeta för att Karlstads ställning som handelsstad förstärks ytterligare?

Inga kommentarer: