2010-08-03

Låst läge i Karlstad

Juni månads budgetfullmäktige i Karlstad blev en antiklimax. Det bidde ingen budget alls. Den borgerliga oppositionen drev igenom ett yrkande om återremiss av hela budgeten. (För återremiss behöver man bara ha en tredjedel av fullmäktiges ledamöter bakom sig.)
För ett antal år sedan flyttades budgetbeslutet från november till juni. Skälet till detta var att nämnder och förvaltningar skulle få längre tid på sig att planera verksamheten. I november kan man sedan göra smärre korrigeringar.
Detta är ett system som fungerar alldeles utmärkt i de flesta fall. Däremot kan man fråga sig om systemet fungerar optimalt under ett valår. En junibudget måste betraktas som preliminär, eftersom man inte vet vilka som kommer att styra kommunen den nästkommande mandatperioden. I vart fall inte i en kommun som Karlstad, där det ofta har förekommit maktskiften sedan storkommunen bildades 1970. Kanske vore det bästa att strunta i budgetbehandlingen i juni under valår och helt enkelt bestämma sig för att ta hela budgeten efter valet.
I måndags var det riktigt grinigt i fullmäktige. Anledningen var att de rödgröna hade räknat in extrapengar, som byggde på antagandet att en rödgrön regering skulle ge ökade statsanslag till kommuner och landsting.
Det är onekligen ett mycket kreativt sätt att bedriva budgetarbete på. Det bygger nämligen på ett antal förutsättningar och föreställningar som kan ifrågasättas. För det första är det högst osannolikt att det blir ett regeringsskifte i höst. Det mesta tyder på att Alliansregeringen får förnyat förtroende i valet. För det andra räknade de rödgröna i Karlstad endast in de inkomstökningar för kommunen som en rödgrön regering skulle kunna medföra. De många utgiftsökningarna struntade man i att ta med, vilket de borgerliga gruppledarna i fullmäktige sorgfälligt underströk.
Sålunda fanns det all anledning att ge kommunledningen en smäll på fingrarna för detta inte helt hederliga sätt att beräkna kommunens ramar. Emellertid är det symptomatiskt för politiker av alla chatteringar att välja beräkningsmodeller som passar deras syften. Regeringens tillväxtprognoser under ett valår är alltid ljusare än vad andra, mer oberoende, bedömare kommer fram till.
Nu slutade alltså budgetfullmäktige i Karlstad med en återremiss. Någon verklig debatt om sakfrågorna blev det inte. De borgerliga valde att inte plädera för sitt budgetförslag, som byggde på korrekta ramar när de rödgröna hade en budget som mer byggde på fantasier.
Egentligen borde man nu vänta tills i november med att återuppta budgetdiskussionen. (Det nyvalda kommnfullmäktige tillträder den 1 november.) Men så kommer det med största sannolikhet inte att bli. Ärendet återkommer antagligen redan den 26 augusti. Då kommer budgeten att antas, fritt svävanden som en röd ballong utan kontakt med verklighetens fasta mark.
Kommunens förvaltningschefer lär inte planera sin verksamhet utifrån det beslutet. Istället får de säga till sina medarbetare: ”Det är inte på riktigt. Det är bara på låtsas.”

Inga kommentarer: