2010-08-03

Elever ska inte bestämma lärarlöner

I några kommuner i Sverige har man beslutat att eleverna ska få utvärdera lärarnas arbete. Dessa utvärderingar ska sedan kunna ligga till grund för lärarnas framtida löneutbildning. Detta är ett helt stolligt förslag, som fått utbildningsminister Jan Björklund (fp) att reagera. Det är läraren som ska ha ledarrollen i klassrummet, inte eleverna.
Det faktum att lärarna betygsätter eleverna är inget skäl till att tillåta det motsatta. Läraren är utbildad inom sitt ämne och ska utvärdera i vilken grad eleverna har nått de uppsatta målen. Eleverna har ingen som helst möjlighet att på ett korrekt och relevant sätt bedöma läraren. Vilka kriterier ska finnas när eleverna betygsätter läraren? Ska en lärare som ger ”för många” läxor straffas med sänkt betyg? Ska elever kunna hämnas på en lärare som ger en enligt deras åsikt för lågt betyg?
Det finns ett gammalt svenskt talesätt som säger: ”Det här är så dumt att det måste vara en socialdemokrat som har hittat på det.”
Talesättet besannas av idén att elever ska kunna ha inflytande över lärares löneutveckling. Det är socialdemokratiska politiker som driver frågan. Vi kan här nämna Göteborgs kommunalråd Annelie Hultén och Ann Lundgren samt kommunstyrelseordföranden i Malmö Ilmar Reepalu.
Hur ska en lärare våga ställa krav på sina elever, om han vet att han kommer att bedömas av eleverna och att det i värsta fall kan leda till en sämre löneutveckling? Vi riskerar att få en skola där läraren får rollen som ståuppkomiker, som får uppträda inför en kritisk Talangjury. ”Tyvärr, idag var du inte tillräckligt rolig. Det blir ett rött kryss och sänkt lön.”
De politiker som hävdar att eleverna ska ha inflytande över lärarlönerna, borde väl rimligen tycka att väljarna skulle bestämma politikernas arvoden. Tänker Annelie Hultén och Ilmar Reepalu låta väljarna rösta om nivån på kommunalrådens arvoden?
Socialdemokrater har problem med relationen till lärarna. Kanske beror det på att läraren, åtminstone i teorin, representerar bildning och att det därför är många socialdemokratiska politiker som får mindervärdeskomplex i dennes sällskap.
Att utsätta lärarna för elevers betygsättning innebär en allvarlig försvagning av lärarauktoriteten. Färre kommer att vilja bli lärare och lärarkåren kommer att fördummas.
Istället bör läraryrkets status höjas, vilket också är målet för utbildningsministerns och regeringens politik. Rent generellt behöver lärarlönerna höjas, och det bör även kunna bli en större lönespridning inom lärarkåren. Eleverna ska dock inte ha något inflytande över detta.
Det finns många skäl till att önska att Alliansregeringen får fortsatt förtroende efter höstens val. Skolpolitiken är ett av dessa!

Inga kommentarer: