2010-08-06

Något är ruttet

”Något är ruttet i konungariket Danmark” skrev Shakespeare på sin tid i sin pjäs om Hamlet. Samma känsla får många karlstadsbor erfara i sin stad, när stanken från soptunnorna sprider sig. I soptunnorna ligger de vidriga kompostpåsarna och luktar vidrigt; översållade av likmaskar.
Det är lustigt att de många samtalen till Karlstads Energi och de stora tidningsrubrikerna om detta kommer först denna sommar. Även förra sommaren var det stora problem kring sophanteringen. Anledningen är givetvis att problemen då bara fanns i Vålberg och några få andra ställen i kommunen, där hushållen fick agera försökskaniner. Trots problemen gick Karlstads Energi dock vidare och införde den nya sophanteringen på fler ställen, och nu får allt fler märka att systemet inte fungerar.
Egentligen är det ju ingen dum idé att kompostera och källsortera hushållssoporna. Soptunnorna är indelade i två fack, ett för hushållssopor och ett för övrigt avfall. Problemen som karlstadsborna nu tvingas leva med beror på att hushållssoporna ska läggas i papperspåsar. Detta innebär att Karlstads kommun har gått flera decennier bakåt i tiden. Förr lades ofta soporna i papperspåsar, men sedan plastpåsarna uppfunnits har de flesta lagt sina sopor i plastpåsar för att slippa lukt och fukt. Nu har kommunen återinfört problemen.
Trots kritiken vägrar de ansvariga att göra några förändringar. Papperspåsarna är inte bara ett problem för de enskilda hushållen, utan även för sopåkarna. På sommaren stinker soporna och de är fyllda med larver. På vintern fryser kompostpåsarna fast i botten på soptunnorna.
Karlstads Energi väljer dock att skylla på hushållen. Medborgarna borde lära sig att låta hushållsavfallet rinna av i slasken innan de läggs i påsen. Illaluktande avfall såsom räk- och kräftskal ska läggas i frysboxen tills det är dags för tömning av soptunnan.
Men vad är det egentligen för människor som arbetar på Karlstads Energi AB? Har personalen frysboxarna fyllda med gamla äckliga sopor? Övriga kommuninnevånare har matvaror i sina frysboxar, och vill inte blanda maten med soporna.
Det verkar ha gått prestige i den här frågan. Det borde inte vara omöjligt att byta ut papperspåsarna mot påsar av nedbrytbar plast. Karlstads kommun har dock slutit avtal med intressenter som just vill ha komposten i papperspåsar, och nu kan man inte titta på andra lösningar.
Så vad ska karlstadsborna göra för att politiker och chefstjänstemän på Karlstads Energi AB ska lyssna? Det mest effektiva är väl civil olydnad. Om alla kommuninnevånare bestämmer sig för att sluta lägga hushållsavfallet i kompostpåsarna och istället lägger det i plastpåsar i det andra facket, så kommer hela systemet att knäckas. Visst brukar kommunen hota med att bötfälla eventuella dissidenter, men man kan väl inte bötfälla alla karlstadsbor. De är ju faktiskt väljare också…
Det är lätt att driva miljöpolitik i kommunala tjänsterum, men det måste faktiskt fungera i verkligheten också. För det är i verkligheten som kommuninnevånarna befinner sig. Det duger inte bara med ”ord, ord, ord”, som Hamlet skulle säga.
Eller, för att använda ett annat citat ur samma Shakespearepjäs: ”Upp stiga orden, tanken stilla står!”

Inga kommentarer: